pátek 26. dubna 2013

MUNZEE

MUNZEE je poměrně nová geolokační hra která se ale valí světem jako o život. Když se podíváte na její mapu je celá západní evropa amerika ... zaplavena munzee body - budu tomu říkat BOD neb v případě munzee se nejedná přímo o krabičky ale může to být i jen bod podobně jako waymarking dokonce bych řekl, že to je nejčastější podoba.

- je to hra pro chytré telefony zatím omezená jen na iPhone a Android
- bez těchto telefonů a speciálního software to hrát nelze
- v krabičkách nebo keších není logbook ale je tam QR kód a pomocí speciálního programu se logujete online
- nepříjemnost pro zahraničí musíte mít online data i tam (ale pomalu se to lepší i u nás takže do budoucna by to neměl být problém)
- jinak bod může být jen štítek někde šikovně nalepený schovaný nebo i fyzická krabička s obsahem jako geokeš ale také s QR kódem. Je podpora virtuálek i mysterek plus dalších různých zvláštních typů vznikajících pro určité příležitosti.
- za nalezení dostáváte body. Není to za všechno stejně různé speciální munzee body jsou hodnoceny více a dostáváte body i za zakládání. Takže je podpora zakládání a různých speciálních akcí a eventů.

Prostě je to takový karambol geocachingu/waymarkingu a nových technologii ale rozhodně to není marná varianta geolokační zábavy. Hra funguje od roku 2008 cca a název je odvozen od německého názvu pro minci "Munze" doplněním jednoho "e" na konec.

DRUHY MUNZEE
  • www.geotrebic.cz/img/munzee.pngNormalní munzee - sejmete štítek a je odloveno - může mít ale i podobu krabičky jako u geocachingu - všude musí být štítek
  • NFC munzee - využijí jen mobily s podporou NFC technologie - dnes už téměř většina mimo Apple ti to nepodporují - je to něco jako CHIRP u GARMINU a štítky se musí koupit (cena ??).
  • da-fi.de/public/munzee/pins/social.pngSocial munzee - munzee bez souřadnice dá se vozit třeba na autě na oblečení prostě kdekoliv je to možné a dá se sejmout i vícekráte. (cena 5 USD)
  • da-fi.de/public/munzee/pins/premium.pngPrémium munzee - munzee které mohou zakládat jen prémioví uživatelé. (cena 30 USD)
  • da-fi.de/public/munzee/pins/virtual.pngVirtuální munzee - munzee které můžete dát pokud je máte (stojí 5 USD) na místo kde prostě nejde dát štítek snímání pak platí v okruhu 90m kolem středu
  • da-fi.de/public/munzee/pins/mystery.pngMystery munzee - munzee stejné jako normální jen za ně dostanete 5-50 bodů (cena ?? - počty prodejů omezeny)
  • da-fi.de/public/munzee/pins/business.pngBusiness munzee - munzee pro různé obchody a organizace je možno ho sejmout opakovaně a je možnost pokud to dané organizace podporují i za to třebas dostat slevy a jiné benefity (otázkou je jak to bude u nás)
  • da-fi.de/public/munzee/pins/doublepointweekend.pngda-fi.de/public/munzee/pins/pumpkin.pngda-fi.de/public/munzee/pins/shamrock.pngda-fi.de/public/munzee/pins/rose.png... Speciální munzee - vyhlašuje organizace MUNZEE a je možno za ně získat speciální body navíc (vyhlašují se náhodně na již existujících munzee při nějaké významné příležitosti a pak je možno si toto munzee slovit opakovaně ikdyž už jej máte) - většinou i dobře bodově ohodnoceno - seznam existujících je ZDE Pokud někdo toto munzee chytí tak zmizí to jest je to zajímavý lov kdo dřív si ho vycůcne...
  • da-fi.de/public/munzee/pins/maintenance.pngMaintence mode munzee - munzee v údržbě (disablované) - není to specifický typ munzee ale je to metoda, jak dát ownerovi na vědomí, že mu štítek nefunguje - stačí když dva lidé munzee označí jako nenalezené nebo ztracené - u každého munzee je možno při odlovu toto zadat přímo v mobilu a munzee se označí žlutě s vykřičníkem a autor hned ví, že má problém ... je to něco jako DNF v Geocachingu. 
  zdroj: DrakMrak

Zajimave odkazy
- plugin pro firefox pod GreaseMonkey s rozsirenim pro Munzee s nazvem drawQRzee
- zajimave informace z trebicskeho fora, vlakna venujiciho se munzee z pera ownera DrakMrak (z ktereho jsem cerpal i uvodni clanek ;)
- statistika munzee porovnani hracu STATzee, treba plzenaku :)
- cesky web o munzee.cz
- externi mapa munzee
- stazeni GPX z rakouskeho serveru munzee, treba cele Ceske republiky
- munzee na facebooku a google+

Žádné komentáře: